Utstyr

Derfor er oppvaskmaskinen bra for miljøet

Det er sikkert mange som tenker at oppvaskmaskinen bruker både mer strøm og vann sammenlignet med hvis man hadde tatt seg tid til å vaske opp for hånd. Vanligvis så er det jo også ofte slik at når en prosess blir mer automatisert så benyttes det mer ressurser. Slik er det definitivt ikke.

Du kan altså kjøpe en ny oppvaskmaskin med god samvittighet, i hvert fall når det gjelder forbruk av strøm og vann over tid. Nye modeller kan dessuten være mer energieffektiv enn den du skifter ut.

Vaskemaskinen bruker lite vann sammenlignet med håndvask

En vanlig vaskemaskin bruker mellom 11 og 19 liter vann. Det finnes selvfølgelig avvik fra dette, men uansett handler det altså om begrensede mengder. Hvis vi sammenligner med håndvask vil det gå med omtrent 30 liter vann hvis man fyller opp oppvaskkummen to ganger. Samtidig er det sannsynligvis mange som vil bruke mye mer vann, og gjøre forskjellen sammenlignet med oppvaskmaskinen enda større.

Strømforbruket vil også være lavere med oppvaskmaskin

I forhold til strømforbruk er det viktig å huske på at varmtvann som benyttes ved håndvask nesten alltid er varmet opp med elektrisitet, i form av en vanlig varmtvannsbereder. I og med at det benyttes så mye varmtvann i forbindelse med håndvask betyr det faktisk at oppvaskmaskinen i snitt benytter omtrent en tredjedel av strømforbruket sammenlignet med håndvask. Igjen vil det dessuten kunne være enda større forskjeller hvis man bruker mer varmtvann.

En annen forskjell er at oppvaskmaskinen ofte benytter en gitt mengde oppvaskmiddel, i og med at mange benytter vasketabletter. Sammenlignet med håndvask kan det faktisk medføre at oppvaskmaskinen benytter en mindre mengde oppvaskmiddel.

Det er selvfølgelig mulig å prøve å gjøre håndvask ørlite mer miljøvennlig ved å benytte kaldere vann, men det er neppe noe som er praktisk gjennomførbart. For de aller fleste husholdninger er det fornuftig å fortsette å benytte oppvaskmaskinen med svært god samvittighet.

You may also like