Utstyr

Gullvekter og presisjonsvekter – overraskende nøyaktighet

De aller fleste nordmenn har en tradisjonell baderomsvekt hjemme, som vanligvis har en presisjon på kanskje 0,1 kg. Det er selvfølgelig mer enn nok når det handler om å følge med på egen vekt, men i noen situasjoner kan det være at denne presisjonen ikke helt strekker til. En såkalt gullvekt eller presisjonsvekt er det du trenger når du virkelig skal veie noe helt nøyaktig – med presisjon på et helt annet nivå.

Flere ulike bruksområder

En gullvekt ble tradisjonelt brukt til å veie gull og smykker, og mange presisjonsvekter eller gullvekter leveres fortsatt med typiske smykkerelaterte måleenheter. Det kan selvfølgelig være relevant i noen situasjoner, og gullvekter brukes fortsatt til å veie ulike smykker.Samtidig kan det også være mange andre situasjoner der du trenger å veie noe på en helt nøyaktig måte. Matlaging er et godt eksempel, særlig når det gjelder for eksempel helt presis pizzabaking. Mange sverger til å måle opp gjær og andre ingredienser med helt nøyaktige mengder, og da kan en presisjonsvekt i mellomklassen være et svært godt valg.

Pakkevekter som en mellomting

Hvis du synes at en maksimal kapasitet på rundt 100 g eller 500 g blir litt for lite, kan en bordvekt være et godt alternativ. Det finnes mange bordvekter som kan by på en presisjon på for eksempel 0,1 g, men samtidig også en maks kapasitet som er på flere kg. En slik vekt kan være et godt valg hvis du både vil kunne veie mange ulike ting.Samtidig er en litt større bordstående vekt åpenbart ikke veldig portabel, og i den forbindelse har gullvekten selvfølgelig en stor fordel. Presisjonsvekter av denne typen er laget for å være enkle å ta med seg, og mange kan enkelt brettes sammen slik at måleflaten også er beskyttet. På denne måten kompletterer presisjonsvekten også mer stasjonære bordvekter, og det kan være praktisk å ha tilgang til en vekt i begge kategoriene.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like