Utstyr

Hvor viktig er søvn

De som har greie på søvn, påstår at søvn er meget viktig. Sannsynligvis så er det ikke så mange som vil hevde at det å ikke sove er bra for kroppen, men hvor viktig er det egentlig, og hva er konsekvensene av å ikke få sove nok?

Søvn er livsviktig ifølge forskning.no. Søvn er viktig for at kroppen og hjernen skal fungere godt. Forsøk på rotter viser at rotter dør etter to til tre uker uten søvn. Slike forsøk er heldigvis ikke utført på mennesker, men det vi vet er at vi får en uimotståelig søvntrang og vil falle i søvn om vi ikke tvinges til å holde oss våkne etter en gitt tid.

– Hvis vi sover for lite, får vi redusert konsentrasjonsevne og reaksjonstid. Hvis man sover for mye kan man få fragmentert søvn ved at “fjellrekken” blir mer oppstykket på grunn av oppvåkning og mindre dyp søvn, står det å lese på samme nettside.

Mest alvorlig er det for skiftarbeidere. Døgnrytmen kommer i ulage og disse forstyrrelsene kan oppleves som belastende og kan gi økt risiko for en rekke helseplager.

– Undersøkelser viser at skiftarbeidere har større risiko for å for å få magesår og fordøyelsesbesvær, og over tid er det påvist en sammenheng mellom feil søvnrytme og hjerte- karproblemer. Det er også påvist en sammenheng mellom søvn med og utvikling av diabetes, depresjon og andre mentale helseproblemer. Alt dette ifølge forskning.no.

NRK har laget en video som forteller litt om viktigheten av søvn.

Noen ting kan være vanskelig å unngå, eller ta lengre tid å endre. Som eksempelvis det slutte med skiftarbeid. Andre ting er langt lettere å endre som det å påse at man har en god seng å sove i.

Dess vanskeligere man har for å sove, dess viktigere er det at sengen du sover i er god ved at man da våkner sjeldnere av at kroppen trenger å vende på seg for å opprettholde blodsirkulasjonen.

Du finner mye god info om senger via lenken: dobbeltseng – sengeeksperten.com.

You may also like